/Passie
Waarom wij Zuid-Afrikaanse wijnen kiezen.
/Proeven
Onze wijnen proeven.
Thuisdegustaties & events
/Kies & koop
Comfortabel van thuis uit uw bestelling plaatsen.
/Bubbels & wijnbar
Voor iedere gelegenheid komen wij naar u toe.

Witte druivenrassenwittedruivenglas

Chenin Blanc (in Zuid-Afrika ook bekend als Steen) is de belangrijkste druif van de Kaap.
In 2005 was 18,8% van de nationale wijngaarden er mee aangeplant. Deze druif, die kweepeer en honing suggereert in de neus en in de mond, wordt gebruikt om een groot assortiment wijnen met een breed gamma van smaken van te maken, maar wordt ook gebruikt voor sherry’s en mousserende wijnen.
Dit type druif kan dankzij edele rotting ook voortreffelijke dessertwijnen leveren.

Chardonnay wordt op grote schaal aangeplant. De druiven worden meestal gebruikt voor een varietal (monocépage) wijn, maar soms ook verwerkt in een blend.

Colombar (d): deze druiven hebben een natuurlijk fruit-/ zuurgehalte en leveren voornamelijk frisse en fruitige wijnen.

Sauvignon Blanc : De wijnen van deze druif zijn meestal droog en hebben een uitgesproken peperig of grasachtig karakter.
Deze druif, die in de 18e eeuw op zeer grote schaal werd aangeplant, wint aan populariteit en haar aandeel in de wijnbouw groeit aanzienlijk.

Cape Riesling (Crouchen Blanc) werd lang aangezien voor Weisser Riesling, maar werd later geïdentificeerd als het franse ras Crouchen Blanc.
Er worden delicate, fruitige witte wijnen van hoge kwaliteit van gemaakt met grasachtige tonen.

Semillon produceert een volle, maar toch subtiele wijn met lichte zuren. Wordt vaak gebruikt in blends.

Muscat d’Alexandrie (in Zuid-Afrika Hanepoot genoemd) is waarschijnlijk ontwikkeld vanuit ‘Spaanse dryven’ die Jan van Riebeeck had meegenomen. Hanepoot wordt voornamelijk gebruikt om zoete dessertwijnen van te maken.

Andere rassen zijn: Riesling (Rhine Riesling), Bukettraube, Chenel, Clairette Blanche, Emerald, Gewürztraminer, Muscadel, Nouvelle, Palomino, Pinot Gris, Ugni Blanc en Viognier.

Blauwe druivenrassenrodedruivenfles

Cabernet Sauvignon krijgt langzaam aan steeds meer belangstelling in de West-Kaap.
Zuid-Afrika mag er trots op zijn dat in haar wijngaarden de Cabernet-Sauvignon perfect rijp raakt, wat resulteert in sublieme wijnen.
Net als in de Bordeaux kan deze wijn worden geblend met de Merlot of de Cabernet Franc.

Shiraz is buiten Zuid-Afrika en Australië beter bekend als Syrah. Deze druif wint internationaal aan populariteit en wordt door velen als de toekomst voor Zuid-Afrika gezien.
De aanplant van Shiraz is enorm gestegen.

Merlot wint vooral in Stellenbosch en Paarl aan populariteit.
Een variëteit die snel rijp is en waarvan de wijn wordt gebruikt om de Cabernet-Sauvignon zachter en breder te maken.
Hij wordt nu steeds meer gebruikt om als cépage wijn te bottelen, niet alleen vanwege zijn goede kwaliteit, maar ook omdat hij na korte tijd op dronk is.

Pinotage een inheems ras. Deze druif is een kruising van de Pinot Noir en Cinsaut (plaatselijk bekend als Hermitage), in 1925 ontwikkeld door Professor Abraham Perold.
Zij combineert de edele eigenschappen van de Pinot Noir met de betrouwbaarheid van de Cinsaut.
Deze druif levert complexe en fruitige wijnen, die zowel rijp als jong te drinken zijn, en die nog mooier worden door rijping op eikenhout.

Pinot Noir, hoewel  nog niet op grote schaal gecultiveerd, wordt er in de koelere wijnbouwgebieden van Zuid-Afrika uitstekende wijn van gemaakt.

Cinsau (l)t levert redelijk geprijsde wijnen die snel op dronk zijn.

Andere rassen zijn:

Ruby Cabernet, Cabernet Franc, Gamay Noir, Tinta Barocca, ...

 

sluit dit artikel

Wijnland Zuid-Afrika

/Geschiedenis
Geschiedenis
Kom meer te weten over de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.
/Zegel van oorsprong
Zegel van oorsprong
Intussen heeft Zuid-Afrika Officiële appelaties .
/Druivensoorten
Druivensoorten
Zowel rode als witte druiven worden aangeplant en tot wijn verwerkt.
/Klimaat
Klimaat
Het klimaat beïnvloed de smaak en kwaliteit van de wijnen.

Aanmelden