/Passie
Waarom wij Zuid-Afrikaanse wijnen kiezen.
/Proeven
Onze wijnen proeven.
Thuisdegustaties & events
/Kies & koop
Comfortabel van thuis uit uw bestelling plaatsen.
/Bubbels & wijnbar
Voor iedere gelegenheid komen wij naar u toe.

a. De eerste wijnstokken

De stichting van een verversingspost aan de Kaap de Goede Hoop door de ‘Vereenigde Oost-Indische Compagnie’ in het jaar 1652 had als enig doel haar eigen koopvaardijvloot op doorvaart naar Indië van verse levensmiddelen te voorzien.Jan van Riebeeck, de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop, plantte er in 1655 de eerste wijnstokken en op 2 februari 1659 werd de eerste wijn gemaakt van Kaapse druiven. De eerste jaren verliep het verbouwen van druiven moeizaam, vooral vanwege de onkunde op dit gebied. Hier kwam verandering in toen Simon van der Stel, Van Riebeecks opvolger, in 1679 arriveerde. Van der Stel was niet alleen een enthousiast,maar ook een kundig wijnmaker. Hij legde een wijngaard aan op zijn boerderij in Constantia. Later is Constantia overgenomen door de familie Cloete en hun wijnen zijn wereldberoemd geworden.

b. Voor- en tegenspoed

In de eerste helft van de 19e eeuw ontstond in Engeland een nieuwe markt voor Kaapse wijnen. Niet alleen omdat de Engelsen de Kaap hadden bezet, maar ook omdat ze tegelijk oorlog voerden tegen de Fransen en er geen wijn uit Frankrijk geïmporteerd kon worden. Het aantal geplante wijnstokken steeg in 45 jaar van 13 miljoen tot 55 miljoen en de wijnproductie van 0,5 naar 4,5 miljoen liter. Helaas werd er weinig aandacht besteed aan planning en kwaliteit, noch aan het feit dat de problemen tussen Groot-Brittannië en Frankrijk wel eens opgelost zouden kunnen worden. In 1861 sloten Groot-Brittannië en Frankrijk vrede en de Zuid-Afrikaanse wijnexport stortte ineen. In 1886 ontdekte men dat de wijnstokken door phylloxera waren aangetast en het aantal wijngaarden werd gedecimeerd. In 1899 brak de Boerenoorlog tegen de Engelsen uit. De aanplant van nieuwewijnstokken resulteerde in overproductie: kortom, de chaos in de wijnindustrie wascompleet.

c. De KWV

Het was Charles Kohler die in het begin van de vorige eeuw het initiatief nam om de situatie te verbeteren, wat uitmondde in de oprichting van de ‘Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Beperkt (KWV) in 1918. Pas na de oprichting van de KWV werd de orde in de sector enigszins hersteld en werd de basis gelegd voor de bloeiende wijnbouw die we nu kennen.

 

sluit dit artikel

Wijnland Zuid-Afrika

/Geschiedenis
Geschiedenis
Kom meer te weten over de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.
/Zegel van oorsprong
Zegel van oorsprong
Intussen heeft Zuid-Afrika Officiële appelaties .
/Druivensoorten
Druivensoorten
Zowel rode als witte druiven worden aangeplant en tot wijn verwerkt.
/Klimaat
Klimaat
Het klimaat beïnvloed de smaak en kwaliteit van de wijnen.

Aanmelden